sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Tuoreimmat uutiset Mekongin alueen lähetyskentältä


Vierailu Khamu kylässä, Luang Namthassa, Laos (itse takana keskellä Olli Pitkäsen kanssa)

Syksy on mennyt nopeasti ohi täällä Phnom Penhissä ja meidän perhe odottaa nyt joulua. Löysimme täältä joulukuusen, jouluvalot ja ensimmäisenä adventtisunnuntaina valmistimme joulupuuroa sushiriisistä, jota löysimme meidän lähiruokakaupastamme. Lopputulos oli oikein maukasta! Säätä ei oikein voi kuvata tyypilliseksi suomalaiseksi joulusääksi mutta lämpötila on kuitenkin laskenut viime viikkoina sen verran, että aamuisin on ollut noin 20 astetta. Se tuntuu mukavan viileältä, varsinkin kun myös tuulee.

Työni on ollut mielenkiintoista viime kuukausina ja minulle on tullut erityyppisiä työtehtäviä vastaan. Lokakuussa järjestimme kokouksen kaikille meidän Mekongin alueen kirkollis- ja kehitysyhteistyökumppanijärjestöille, johon osallistui noin 35 ihmistä neljästä eri maasta. Kokouksessa koulutettiin meidän kumppaneitamme mm. ilmastomuutoksesta, sen syistä ja seurauksista. Täällä Mekongin alueella ihmisillä on usein melko heikko ymmärrys ilmastonmuutoksesta, vaikka sen seuraukset kuten epätasaiset sateet ovat melko näkyviä. Koulutus oli siksi monille silmiä avaava ja hyödyllinen. Oli ilo huomata, että moni osallistuja lähti koulutuksesta innostuneena muuttamaan omia tapojaan ja kertomaan oppimistaan eteenpäin paikallisten yhteisöjen jäsenille.

Ilmastonmuutos ja ympäristön suojeleminen ovat erittäin tärkeitä ja ajankohtaisia asioita täällä Kambodzhassa. Valitettavasti maan laiton haltuunotto ja laiton puunkaato ovat isoja ongelmia. Olen itse nähnyt suuria alueita Pohjois-Kambodzhassa, joissa metsää on kaadettu jopa luonnonsuojelualueilla. Puidenkaato vaikuttaa ilmastonmuutokseen sillä puut imevät hiilidioksidia ilmasta. Puut myös tukevat pilvien muodostumista, joten niiden kaataminen voi myös vähentää sateita. Tämän lisäksi se voi vaikuttaa ihmisten toimeentuloon ja ruokaturvaan, sillä moni maaseudulla asuva Kambodzhalainen on perinteisesti kerännyt hedelmiä ja pähkinöitä ruuaksi metsistä. Kaupungeissa, kuten Phnom Penhissä, jossa itse asun perheeni kanssa, näkyvämpi ongelma on kertakäyttöisten muovituotteiden huoleton käyttö ja huono jätteenkeräysjärjestelmä.


Jätteitä Phnom Penhissä

Vaikka tilanne on vakava, on Kambodzhassa onneksi järjestöjä, jotka aktiivisesti tekevät työtä suojellakseen ympäristöä ja luonnon varoja. Sainkin käydä marraskuussa tutustumassa yhteen järjestöön, joka työskentelee paikallisten yhteisöjen kanssa Etelä-Kambodzhan mangrove-metsäalueiden suojelemiseksi. Tutkimme parhaillaan, yhteistyömahdollisuuksia tämän järjestön kanssa.


Mangrove-metsäalue etelä Kambodzhassa

Sain myös loka-marraskuussa käydä monitorointimatkalla Pohjois-Laosissa yhdessä Suomen Lähetysseuran alueellisen johtajan, Olli Pitkäsen kanssa. Oli upea päästä pois Phnom Penhin silloisesta kuumuudesta ja saasteista vähäksi aikaa ja työskennellä Laosin viileässä ja puhtaassa ilmassa. Nautin mahdollisuudesta tutustua paikallisiin työntekijöihin ja kumppanimme työhön alueella. Kylävierailuilla meidät otettiin vastaan oikein lämpimästi ja kyläläiset olivat jopa valmistaneet meille juhla-aterian. Söimme paikallista ruokaa palmulehdistä tehdyistä kulhoista ja joimme bambumukeista. Emme huomanneet yhtäkään kertakäyttöistä muovituotetta- mahtavaa!


Kylä Luang Namthan läänissä, Laos

Haluaisin viimeksi toivottaa teille kaikille oikein hyvää ja rauhallista joulua!
”Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”

Rowan Clusker

Development Cooperation Manager (Mekong Region)

Felm

Tel +855 76 219 0582 | WhatsApp +358 41 538 7456

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti