keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Tervehdys Phnom Penhistä Kambodzhasta

Meidän perheemme muutto Kambodzhaan varmistui vasta melko myöhäisessä vaiheessa keväällä 2018 ja siksi seuraava kesä meni melkein kokonaan muuttoon valmistautumiseen. Tehtävää riitti- muutimme pois kotoamme, hankimme uuteen ilmastoon sopivia vaatteita, kaikille rokotukset ja haimme lapsille koulupaikkoja kansainvälisestä koulusta Kambodzhan pääkaupungista, Phnom Penhistä. Viimeisenä iltana valvoimme myöhään pakkaillen viimeisiä tavaroita ja rukoilimme, että tavaramme eivät painaisi liikaa! Lensimme Phnom Penhiin Dohan ja Ho Chi Minh Cityn kautta.

Perhekuva Angkor Watin temppelillä

Ero Helsingin ja Phnom Penhin välillä oli dramaattinen. Kuumuus ei ollut itse asiassa niin erilaista, koska kesä 2018 oli ollut niin kuuma. Kaikki muu oli kuitenkin erilaista - liikenne, saasteet, äänet, hajut ja tietysti ihmiset. Kollegani Lähetysseurassa, Emma Holmström oli meitä vastassa lentokentällä ja seuraavien viikkojen aikana hän esitti meille sekä Phnom Penhiä, että Lähetysseuran työtä Kambodzhassa.

Melkein heti saavuttuamme maahan lapsemme aloittivat uudessa koulussaan. Minun ja vaimoni ensimmäinen tehtävä oli löytää perheellemme uusi koti. Loppuen lopuksi löysimme kodin melko läheltä lastemme koulua, ja olemme siinä hyvin viihtyneet.

Tällä hetkellä olemme asuneet Kambodzhassa vuoden ja aika on mennyt todella nopeasti. Elämämme täällä on ollut haastavaa mutta myös palkitsevaa ja mielenkiintoista. Haasteista voisin mainita huonon ilman laadun, toistuvat sähkökatkokset keväällä 2019 sekä luonnon puute asuinalueellamme sekä Phnom Penhissä yleisesti. Haasteista huolimatta olemme nauttineet elämästämme täällä. Olemme nauttineet mahdollisuudesta asua Kambodzhassa ja oppia lisää maasta, sen historiasta ja kulttuurista. Olemme myös voineet oppia hieman paikallista kieltä, Khmeria, ja tutustua paikallisiin ihmisiin. Ja toki olemme tykänneet siitä, että aurinko paistaa melkein joka päivä!

Kuva vierailulta alkuperäisyhteisön kylään Ratanakirin läänissä

Itse toimin täällä Lähetysseuran alueellisena kehitysyhteistyökoordinaattorina. Vastuualueeni ovat Kambodzha ja Laos. Alueella on tällä hetkellä 8 hanketta (Kambodzha-6, Laos-2). Jokaista hanketta toteuttaa paikallinen kumppanijärjestö, eli työskentelen 8 eri järjestöjen kanssa. Hankkeet ovat kaikki erilaisia, mutta kiteytettynä töitä tehdään seuraavien teemojen parissa: tuki haavoittuville nuorille, mukaan lukien vammaiset nuoret; työ etnisten vähemmistöjen parissa, sekä; työ syrjäseutujen ihmisten toimeentulon ja ruokaturvan vahvistamiseksi. Hankkeissamme lähestymme kehitysongelmia ihmisoikeusnäkökulmasta. Tällöin pyrimme siihen, että haavoittuvat ryhmät, kuten köyhät kyläläiset, tuntisivat oikeutensa ja myös ihmiset, joilla on vastuu ylläpitää köyhien oikeuksia, kuten paikallistason viranomaiset, ottaisivat tämän vastuun vakavasti.

Kuvassa kanan kasvattajia Preah Vihearin läänissä

Vuoden 2018 syksyllä ja keväällä 2019 minulla oli tilaisuus käydä tutustumassa tukemiimme projekteihin paikan päällä. Liitän joitakin kuvia näiltä reissuilta tähän uutiskirjeeseen. Seuraavan vuoden aikana käyn myös hankevierailuilla ja jaan teidän kanssanne kuvia ja tietoa näistä vuoden aikana.

Jumala siunatkoon teitä!

Rowan Clusker

Development Cooperation Manager (Mekong Region)
Felm
Tel +855 76 219 0582 | WhatsApp +358 41 538 7456

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti