keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Bangladeshin koulutyön uutiskirje lokakuu 2018

Syksy on saapunut, ja on aika katsahtaa, miten kouluvuosi Kylväjän tukemissa kyläkouluissa on sujunut. Kiitos tuestasi.

Valitettavasti monsuunisateet eivät tulleet ajallaan. Runsaita sateita oli jo huhti-toukokuussa, jolloin on yleensä kuumaa ja vain ajoittain ukkosmyrskyjä sateineen. Raesade tavallista suurempine rakeineen aiheutti vahinkoa rakennuksille rikkoen ikkunoita ja peltikattoja. Työalueemme pohjoispuolella on tulvinut, kun taas parhaana riisin istutus- ja kasvuaikana satanut riittävästi. Vielä ei ole tiedossa, kuinka riisisadon käy. Kun Kylväjän työalueella on kärsitty vähistä sateista, Bangladeshin eteläosassa monet ovat menettäneet talonsa joen penkkojen murtumisen aiheuttamien tulvien ja niiden seurauksena syntyneen eroosion takia.

Bangladeshin yleinen poliittinen tilanne on ollut suhteellisen rauhallinen satunnaisia lakkoja lukuun ottamatta. Levottomuuksien mahdollisuus lisääntyy vuodenvaihteessa järjestettävien parlamenttivaalien johdosta. Kansainvälinen uutiskynnys ylittyi, kun tuhansia opiskelijoita kokoontui kaduille kontrolloimaan liikennettä ja tarkistamaan autonkuljettajien papereita. He vaativat liikenneturvallisuuden parantamista erään opiskelijan kuoltua suojatiellä bussin yliajamana. Liikehdintään arvellaan liittyvän joidenkin poliittisten tahojen ohjausta. Tilanne on saatu hallintaan hallituksen pakkotoimin.

Koulutyöstä vastaava Motilal Murmu raportoi heinäkuussa: ”Elämme nyt makeaa kautta (sweet month), kun monenlaisia hedelmiä on saatavilla. Kuumasta kaudesta huolimatta ihmiset ovat tyytyväisiä ja tulevat toimeen. Pahoja myrskyjä ei ole ollut. Kyläyhteisökoulujen oppilaat ovat iloinneet, kun ovat loman aikana voineet olla kotonaan ja vierailla myös sukulaistensa luona. Joillakin oppilaista on ollut vesirokkoa, mikä on yleistä tähän aikaan vuodesta. Koulutyö on sujunut hyvin. Arki sujuu normaalisti ilman suurempia ongelmia. Koulujen lukuvuosi alkoi tammikuussa, joten nyt olemme tekemässä puolivuotisraporttia. Koulujen tulokset olivat hyviä ja valtaosa, noin 80 % oppilaista osallistui puolivuotiskokeisiin. Myös käsitöitä on opeteltu ahkerasti. Biswanath niminen nuori mies hoitaa edelleen käsitöiden ohjauksen. Jokaisessa koulussa on tuntityönä opetusta hoitava henkilö.”

Puolivuotisraportissa kerrotaan, että 26.3 Bangladeshin itsenäisyyspäivänä on pidetty erilaisia leikkipohjaisia kilpailuja koululaisille koulun kentällä. Kyläläiset tulevat aina katsomaan kisoja runsain määrin. Lajeihin kuuluu muun muassa pussijuoksu. Palkinnot ovat arkikäyttöön sopivia: 205 oppilasta sai ruokalautasen ja 92 mukin. Kaikkiaan koululaisia oli kesäkuussa lähes 280.

Lähes puolissa maailman kouluista ei ole käytettävissä riittävästi puhdasta juomavettä tai wc-tiloja eikä niissä ole mahdollisuuksia huolehtia käsihygieniasta. Tilanne aiheuttaa terveysriskin miljoonille lapsille, toteaa Maailman terveysjärjestö WHO. Tällaiset perusasiat ovat osa tasokasta oppimisympäristöä.

Kylväjän tukemat koulut ovat paikalliseen tasoon nähden keskitasoa tai parempia. Jokaisessa on kaivo, joista saa puhdasta juomavettä, ja myös vessat on rakennettu. Koulun oven edessä on käsienpesuvati ja oppilaita opetetaan aloittamaan koulupäivä käsien pesulla.

Bangladesh on nousemassa YK:n luokituksissa vähiten kehittyneiden maiden joukosta kehittyväksi maaksi vuonna 2024, kertoo Maailma.net -sivusto. Bangladesh on ensimmäistä kertaa täyttänyt ehdot, jotka YK on asettanut luokituksen nostolle. Ehtoihin kuuluu, että henkeä kohden laskettu kansantuote on vähintään 1 230 dollaria, ja Bangladesh pääsi 1 274 dollariin (dollari on 0,8 euroa). Tekstiili- ja muu vienti sekä ulkomailla työskentelevien rahalähetykset ovat pitäneet Bangladeshin talouskasvun keskimäärin yli kuudessa prosentissa kymmenen viime vuoden ajan. Pahimmillaan 45 prosentissa laukannut inflaatio on painettu 5–6 prosenttiin. Vuonna 1971 tapahtuneen itsenäistymisen jälkeen ruuantuotanto on kolminkertaistunut. Parhaisiin saavutuksiin kuuluvat miltei kaikkien lasten saaminen koulutien alkuun ja ravitsemustason kohentaminen. Myös lapsikuolleisuutta ja aikuisten lukutaidottomuutta on vähennetty merkittävästi.

Hanketyön kautta voidaan kuluvanakin vuonna parantaa maaseudun köyhimpien ihmisten ja erityisesti naisten ja lasten elinoloja. Kehitysyhteistyön kautta voimme toteuttaa kokonaisvaltaista lähetystyötä osoittamalla Kristuksen rakkautta yhteisöjen elinolosuhteiden kohentamiseen ja kestävään kehitykseen tähtäävän palvelun kautta. Lisäksi yksityisten kummien tuella ylläpidetään Uzirpurissa alakouluikäisten lasten asuntolaa, jossa on 52 lasta. Rukoillaan yhteiskuntarauhan puolesta, jotta työ ja maan kehittyminen voi jatkua.

Herra, sinä ajat köyhän asiaa, sinä hankit oikeutta onnettomalle, minä tiedän sen. Oikeamieliset kiittävät sinun nimeäsi, rehelliset saavat asua lähelläsi.
Ps. 140:13-14

Kiitos, kun olette mahdollistamassa näiden ihmisten elinolojen parantumisen koulutuksen kautta.

Lämpimin terveisin uutisten kokoaja Aili Maria Manninen

Lisätietoja ja materiaalia Bangladeshin työstä löytyy ja päivittyy kotisivuille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti