Mission Finland 2016
Viime keväänä 12 Luther seminaarin opiskelijaa tekivät kuukauden opintomatkan Suomeen. Matka liittyi meidän kotimaan jakson aikana tehtäviin seurakuntavierailuihin ja työhömme Suomessa. Kuukauden aikana vierailimme 14 seurakunnassa ja osallistuimme yli sataan tilaisuuteen. Matkan jälkeen monet suomalaiset ovat kysyneet, mitä opiskelijoille jäi Suomesta päällimmäisenä mieleen ja mitä matkasta opittiin? “Olen kuukauden aikana oppinut yhtä paljon kuin seminaarilla viidessä vuodessa yhteensä”, totesi viidennen vuoden opiskelija Borm heti matkan päätyttyä. Saattaa olla, että Bormin puhe on hivenen liioiteltua, mutta se osoittaa, miten merkittävä kokemus Suomen matka on ollut. Kaikkea koettua ja opittua on mahdotonta pukea sanoiksi, mutta tietyt teemat ovat selvästi yli muiden:Kanyaa Seurasaaressa |
• Jumalanpalveluselämän ja seurakuntatyön monipuolisuus sekä toiminta-ja työskentely-tapojen moninaisuus.
• Yhteistyö ja tiimityö.
• Tasa-arvo.
• Seurakuntatyön suunnitelmallisuus, selkeys ja avoimuus.
• Johtajuus
“Lapsille suunnatut jumalanpalvelukset olivat erinomaisia. Se miten lapset huomioitiin kaikessa, mitä jumalanpalveluksen aikana tapahtui. Jotain samankaltaista haluan tehdä itsekin.” “Ihailen suomalaisten tapaa toimia tiiminä ja tehdä työtä yhdessä. Oli hienoa huomata, miten jokaisella on
mahdollisuus ryhmässä ilmaista mielipiteensä ja että on mahdollista kulkea kohti yhteistä päämäärää, vaikka ei oltaisi aivan kaikesta samaa mieltä.” “Se tapa, miten lapsia kohdellaan…tai että vammaisille annetaan yhtäläinen arvo ihmisenä…se on vaikuttavaa…tällaista kirkkoa haluan olla rakentamassa omassa kotimaassani.” “Asiat ovat järjestyksessä. Kaikki vaikuttaa niin mietityltä.” “Suurikin johtaja on kuin yksi muista…vastuuta jaetaan ja luotetaan alaisten osaamiseen.”
(lainaukset ovat opiskelijoiden kirjoittamista loppuraporteista)
Kanyaa, Phree, Hanna Mithiku ja Tukata Lohjan srk:ssa. |
Henkilökohtainen kohtaaminen ja läsnäolo ovat korvaamattomia asioita sanoman perillemenon kannalta mutta ennenkaikkea yhteyden syntymisen näkökulmasta. “Nyt kun rukoilen lähetystyön puolesta, rukouksellani on konkreettinen kohde ja oikeat kasvot,“ sanoi eräs seurakuntalainen.
Mitä nyt kuuluu?
Suomesta paluun jälkeen opiskelijat aloittivat välittömästi uuden lukuvuoden. Borm, Chuan, Kanyaa ja Tukata viimeistelivät gradunsa ja ovat nyt valmistuneet seminaarilta.Valmistujaisjuhla siirtyi kuninkaan kuoleman takia kuitenkin ensi keväälle.
Viimeisen vuoden opiskelijat Plee, Bank ja Kop ahertavat parhaillaan lopputöidensä parissa. Ja New, Phree, Tueng, Say ja James opiskelevat kolmannellavuosikurssilla. Ensi vuoden huhtikuussa alkava vuoden työharjoittelujakso pyörii jo kovasti viisikon mielessä. “Opettaja, pääsenkö minä Suomeen harjoitteluun?”, on usein toistuva kysymys.
Suomesta saamastamme esimerkistä innostuneina aloitimme seminaarilla syksyn aikana tarinateatteri-harjoitukset. Katariinan ontuvalla opastuksella lähdettiin liikkeelle - mutta tilanne parani, kun Kambodzasta riensi apuun. Yhdet treenit Ari Muttosen johdolla on takana ja ensi vuonna jatketaan. Ryhmämme otti ensiaskeleitaan esiintymisessä jo tällä viikolla Mission Finaland 20016 tilaisuudessa.
Toinen uusi vapaa-ajan innostuksemme seminaarilla on lukeminen…tai niin ainakin toivomme. Sillä niin kuin thaimaalaiset yleensä, myös suuri osa opiskelijoista lukee hyvin vähän. Niinpä päätimme Teron kanssa kannustaa heitä lukemisen maailmaan. Keräilimme kirjakaupoista mielenkiintoisen kokoelman eri tyylistä kirjallisuutta ja annoimme opiskelijoiden valita niistä kirjan itselleen. Omaa suosikkia mietittiin tarkasti ja aivan varmasti opiskelijoiden joukossa oli muutama sellainen, joka sai ensimmäisen kerran kirjan omakseen - siis jonkun muun kuin koulukirjan. Tässä vaiheessa kukaan ei ole vielä saanut
kirjaansa luettua…mutta kirjaprojekti jatkuu.
Uusi alku
Toinen työkautemme on jo hyvässä vauhdissa. Palattuamme heinäkuussa Thaimaahan Tero aloitti työn Mekongin kirkollisen työn koordinaattorina. Katariina opettaa edelleen seminaarilla, mutta työnkuva on laajentunut teologisen koulutuksen koordinointiin koko Mekongin aluealla. Molempien syksy on ollut täynnä uusia kohtaamisia eri puolella Mekong-jokea. Näistä uusista kohtaamisista lisää ensi vuoden kirjeissä ja Me Kongilaiset-sivuilla!Mission Finland 2016 oli moninkertainen ilo. Mutta vieläkin suurempi ilo on edessä…
“Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman, hän tuo pelastuksen sanoman ja sanoo Siionille: Sinun Jumalasi on nyt kuningas!”
Siunattua Vapahtajamme Syntymäjuhlaa!
Kiitos, että tuet työtä ilon, rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta.Katariina ja Tero
Yhteystiedot
Katariina Kiilunen, teologisen koulutuksen
koordinaattori, Mekong
katariina.kiilunen@felm.org
Tero Massa, kirkollisen työn koordinaattori,
Mekong tero.massa@felm.org
Työtämme voit seurata Me Kongilaiset-facebooksivuilla sekä twitterissä.
Tue työtämme
IBAN: FI38 8000 1400 1611 30
BIC: DABAFIHH, viestiksi työntekijän nimi.
Toivo. Yhteistyö. Muutos.
Kristillinen sanoma toivosta, uskosta ja lähimmäisenrakkaudesta on ollut työmme
lähtökohta jo lähes 160 vuotta. Tule mukaan rakentamaan oikeudenmukaista ja
inhimillistä maailmaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti