maanantai 19. joulukuuta 2016

Tapani Haapalan ja Ari Muttosen kirje Kambodzhasta syyskuussa 2016

Hyvät tukijoukkomme Vantaankoskella, Lohjalla, Lauttasaaressa, Tampereella, Pukkilassa ja Kambod-zhan lähetyspiirissä sekä ystävärenkaassamme!

Kambodzhassa on juuri nyt vuoden toinen suuri buddhalainen juhla - Pchum Ben eli pyhäinpäivä. Näitä päiviä vietetään itse asiassa 15 päivää, joiden aikana perheet mm. vierailevat vähintään seitsemässä temppelissä viemässä lahjoja munkeille ja edesmenneille sukulaisilleen; riisiä, kukkia, ruokaa ja juomaa. Työstä ihmiset pitävät vapaata noin viikon ja käytännössä Phnom Penh tyhjenee ja ihmiset menevät sukujuhliin maalle. Perinteisesti myös elossa oleville suvun vanhimmille viedään tuolloin uusia vaatteita ja herkkuja.

Ari: Kuluneella kaudella hyvästelin molemmat kumppanimme Laosissa. Heidän työ toki jatkuu, samoin

Lähetysseuran tuki heidän työlleen. Omat johtamisen kehittämisen prosessini saatoin nyt päätökseen.
Luterilaisen Maailmanliiton (LML) Laosin projektissa olin runsaat kaksi vuotta valmentamassa maajohtajaa ja johtoryhmää heidän johtamisen haasteissaan. Yksi suuri haaste on ollut toimia maan kommunistisen hallinnon kanssa, joka on hyvin hierarkkinen ja byrokraattinen ja sen lisäksi tunnetusti korruptoitunut. Yksi suurista saavutuksista projektilla on ollut, että se sinnikkäästi on kieltäytynyt kaikista heille osoitetuista ”korruptiovaatimuksista”, tosin se on usein hidastanut itse toimintaa. Vaikka heillä oli kertaalleen yksi kolmen vuoden sopimus eli lupa toteuttaa projektia yhdessä valtion virkamiesten kanssa, kesti uuden sopimuksen neuvotteleminen yli vuoden. Nyt he kuitenkin onnistuivat siinä ja olivat ehkä ensimmäinen kehitysyhteistyöorganisaatio, jolle myönnettiin kerralla kuuden vuoden jatkosopimus. Se on osoitus sinnikkyydestä neuvotella, rakentaa luottamusta sekä osoittaa projektin todellinen hyöty Laosin kansalaisille. Oma työni on ollut pääasiassa johdon tapaamisia toimistotiloissa, mutta onneksi olen saanut myös vierailla kaukana maaseudulla, jossa projekti tekee työtä maan syrjäisimpien ja köyhimpien kylien hyväksi.

Samoin toinen kumppanimme World Renew Laos tekee kyläyhteisöjen kehitystä ja koulutusta paikallisten viranomaisten kanssa maan äärikolkissa. Oma työni oli tukea heidän johtoryhmäänsä uuden viisivuotisen strategian luomisessa. Oli ilo olla mukana siinä, miten sydämellä ja antaumuksella he paneutuivat työpajoissa tulevaisuuden suunnitteluun, kaikkein haavoittuvimpien ihmisryhmien tuomisessa työn keskiöön, vaikeiden valintojen tekemiseen ja erityisesti siihen, että englannin kielellä ensin luotu strategia käännetään todella sellaiselle arkikielelle, jota paikalliset ymmärtävät.


Ari ja Tapani ja kumppanimme KPF: Ehdimme molemmat tehdä kenttämatkat Komar Pikarin (suomeksi Vammaiset Lapset) kohteisiin. Järjestön työ on niin hyvää ja kaikin puolin positiivista, että näiltä matkoilta tulee aina hyvälle mielelle.

On merkittävää, että lapset, joita vielä vähän aikaa sitten piiloteltiin kotien kätköihin, ovat nyt koulussa ja he kehittyvät omaa tahtiaan sille tasolla kuin heille on mahdollista. Jokainen on hyvä jossakin asiassa ja uuden oppiminen on todella hauskaa, kun sitä ohjaavat osaavat opettajat ja mukana on monia vertaisia lapsia ja nuoria.

Tapani: Lähetysseura on kouluttanut yhteistyössä Fidan kanssa paikallisten järjestöjen ja seurakuntien henkilökuntaa ja parhaita viljelijöitä tuottamaan sieniä ja viljelyyn tarvittavaa emorihmastoa. Tämä kouluttajakurssi saatiin päätökseen kauden aikana.

Jeesus, me kiitämme sinua rakkaudestasi ja tiestä, jonka olet meille näyttänyt. Varjele meitä sillä tiellä.

Tapani ja Ari

Katso myös Facebook-sivut:

Ari ja Tapani SLS:n töissä Mekongilla
Me Kongilaiset

tapani.haapala@felm.org
ari.muttonen@felm.org
P.O.Box 2206, Phnom Penh,
Cambodia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti