perjantai 23. joulukuuta 2016

Tapani Haapalan ja Ari Muttosen kirje Kambodzhasta joulukuussa 2016

Hyvät tukijoukkomme Vantaankoskella, Lohjalla, Lauttasaaressa, Tampereella, Pukkilassa ja Kambodzhan lähetyspiirissä sekä ystävärenkaassamme!



Joulu on ovella, työvuosi takana ja mieli kiitollisena. Syksyyn on mahtunut töiden lisäksi myös lomailua ja rentoutumista. Kävimme vuotuisella Kep’in kansallispuiston pyöräretkellä, joten hiki hatussa töissä ja vapaalla.

Ari: Nämä vuoden viimeiset kolme kuukautta ovat tuoneet työhöni isojakin muutoksia. Monen kansa-laisjärjestön kanssa olemme saaneet yhteiset hankkeemme päätökseen. Tilalle on tullut yhteistyö kirkollisten kumppaneidemme kanssa niin Myanmarissa, Thaimaassa kuin Kambodzhassakin. Kaikkiaan kuuden eri luterilaisen kirkon kanssa olen aloittanut johtamisen kehittämiseen tähtäävät valmennukset. Kehittämisen
tarpeet ovat tuttuja myös Suomesta. Hengellisen tai pastoraalisen johtamisen lisäksi kirkot tarvitsevat myös osaamista mm. talouden ja työyhteisön johtamisessa sekä organisaation kehittämisessä. Samoin kuin tähänkin asti työni tekee erityisen mukavaksi näiden piispojen ja pappien halu oppia uutta ja vahvistaa kirkkojaan myös tässä mielessä. 

Myanmarissa kirkot tekevät työtään usein hyvinkin syrjäisten ja syrjittyjen kansojen keskuudessa maan köyhimmillä alueilla. Vaikka rauha on jo suurelta osin maahan saatu, on osassa maata vielä aseistettuja joukkoja, jotka eivät ole suostuneet mielestään epätasapuolisiin rauhanehtoihin. Kirkot ovat omalta osaltaan rakentamassa rauhaa ja välittämässä rauhan sanomaa Jeesuksesta kansalle.

Kehitysyhteistyön puolella takana on monia viimeisiä tapaamisia ja hyvästi-
jättöjä. Oikealla Vietnamin kumppanimme Viethealth. Olen ollut erityisen iloinen heidän työstään odottavien äitien kanssa, jotta heille odotusaika ja synnytys menisivät turvallisesti. Heidän projekteissaan tuetaan myös kehitysvammaisia ja heidän perheitään. Jokainen syntyvä lapsi on lahja Jumalalta ja Jumalan kuva.

Tapani: Vuoden loppuun on liittynyt paljon tavanomaista aluekoordinaattorin työtä: hankkeiden seurantaa, järjestökumppanien tapaamisia, talous-hallinnon tarkastuksia jne.


Chab Dai puolestaan kouluttaa poliiseja toimimaan ihmiskauppaa vastaan. Poliisien peruskoulutus on tosi lyhyt ja sen aikana ei voida perehtyä hyvin kaikkiin työn keskeisiinkään kysymyksiin.

Koordinaatiotyön lisäksi olen onnistunut varaamaan vähän aikaa myös kumppaneittemme kouluttamiseen ruokaturvakysymyksissä. 

Erityisen mukavaa oli kouluttaa innokkaita hanketyöntekijöitä, paikallisia nuorisoryhmäläisiä ja viljelijöitä taimitarhatuotannon kysymyksissä ICC:n hankkeen yhteydessä Ratanakirissä. Eri kasvien lisäystavat tulivat tutuiksi,
samoin markkinointi ja taimi-tarhatuotteiden laatu-kysymykset.


Yhteistyö paikallisen maatalousyliopiston kanssa on ollut tuloksellista. Olemme kokeilleet muun muassa uusien tropiikkiin sopivien peruna-lajikkeiden lisäämistä ja viljelyä. Tässä vaiheessa näyttää lupaavalta. Perunaa ei yleensä voi viljellä näin kuumassa ja kosteassa kuin mitä Kambodzha on. Uudet lajikkeet näyttävät kuitenkin kasvavan hyvin myös tropiikissa. Jos kokeilu jatkuu yhtä hyvin kuin tähän saakka niin perunasta voi tulla hyvä tulonlisä köyhille perheille syrjäseuduilla. Jos peruna ei mene kaupaksi niin onneksi sen voi vielä syödä. Ja lasten aliravitsemus on edelleen iso ongelma koko maassa.

Jossain äiti lastaan seimeen kapaloi. Tulkoon juhla todellinen. Tulkoon Jeesus Herraksi sen. Tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on. 

Tapani ja Ari

Katso myös Facebook-sivut:
Ari ja Tapani SLS:n töissä Mekongilla
Me Kongilaiset

Yhteystiedot
tapani.haapala@felm.org
ari.muttonen@felm.org

P.O.Box 2206, Phnom Penh,

Cambodia

Tue työtämme Mekongilla:
IBAN: FI38 8000 1400 1611 30

BIC: DABAFIHH

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti