tiistai 12. marraskuuta 2019

Syksyn värikylläinen tervehdys Bangladeshin koulutyöltä

Sadekausi ei aiheuttanut Kylväjän työalueella tuhoa tuottavia tulvia. Vuosittain jossain osassa maata tulvii, ja toisessa osassa maata useita tuhansia asuintaloja oli taas tuhoutunut. Vielä nyt syksylläkin on saatu sateita. Vähitellen ilmat viilenevät ja kesäkauden riisin leikkaaminen on aloitettu. Kylväjän yhteistyöjärjestön BLM-F:n työntekijä kertoi hallituksen huolenaiheena olevan kasinojen maahan tulon lisäksi rohinga-pakolaisleirit. Pakolaiset tekevät runsaasti rikoksia sekä pakolaisleirillä että sen ulkopuolella ja paikalliset ovat tilanteesta hyvin huolissaan. Toista miljoonaa pakolaista on edelleen täyteen ahdetulla, maailman suurimmaksi sanotulla pakolaisleirillä. Nettitietojen mukaan lukuisat kansainväliset järjestöt työskentelevät monin tavoin helpottaakseen pakolaisten elinoloja. Pakolaisten palauttamisesta Bangladeshista omaan maahansa Myanmariin neuvotellaan.

Kylväjän tukemissa kouluissa opiskelu on jatkunut kesäkautenakin pitkästä lomajaksosta huolimatta. Yhteensä 35 päivän loma koostui osittain muslimien paastoajasta sekä sen päätyttyä EID-juhlapäivistä. Paastokuukauden ajoittuessa alkukesään siihen liittyi myös koululaisten kevätloma. Samaan jaksoon sattui myös buddhalaisten juhlapäivä, joka on kansallinen vapaapäivä. Bangladeshissa myös hindujen pääjuhlat sekä kristittyjen joulupäivä ovat kansallisia vapaapäiviä. Vuodenvaihteessa on vapaata lukukausien välissä.

Alkukesä on hedelmien kypsymisen aikaa, ja lapset saivat lomallaan nauttia vapauden lisäksi luumua muistuttavien, paksukuoristen licu-hedelmien (yläkuva vasemmalla), mangojen sekä pussihedelmien (alakuva) sadosta. Monet koululaiset vierailevat sukulaispaikoissa juhlien ja loman aikana. Kevätloma on kuumana jaksona, jolloin lämpö enimmillään voi kohota yli +40ᵒ C, joskin ilmanala on silloin kuivaa. Monsuunikautena lämpöä on tavallisesti +28–37ᵒ C. Kosteuden ollessa liki 100 % ilmanala on tukala. Palattuaan kouluun lapsilla riittikin kertomuksia lomalla koetusta. Seurakuntien tukemissa kyläkouluissa on yhteensä noin 300 lasta. Heistä Deoliassa on 71 ja Dhormopurin koulussa 92 oppilasta sekä Uzirpurissa 135, joista 52 lasta asuu kummituella Uzirpurin asuntolassa.

Kylväjän kummiohjelma on tukenut 90-luvun alkupuolelta lähtien Uzirpurin asuntolan alakoululaisia, jotka valtaosin ovat vähemmistökansioihin kuuluvia lapsia köyhistä oloista. Myöhemmin ELCB-kirkon oppilasasuntoloiden valmistuttua Sapahariin otettiin mukaan yläkoululaiset, lukioon jatkavat ja siitä eteenpäin opiskelevat nuoret. Kouluasuntolat ovat Bangladeshissa arvostettuja ja Uzirpurin asuntolaan tulee paljon hakemuksia. Kun lapsi saa paikan, vanhemmat ovat siitä kiitollisia pitäen lastaan etuoikeutettuna. Perheissä, joissa molemmat vanhemmat ovat päivätyöläisiä ja työ voi olla kaukana kotoa, pienistä koululaisista huolehtiminen on heikkoa. Vanhemmat arvostavat hyvää kouluopetusta ja asuntolaelämää, jossa on säännöllinen ruokailu ja tarkka viikko-ohjelma. Lapset osallistuvat huoneittensa siivoamiseen ja yhteisiin töihin ja saavat vapaaajallaan leikkiä, pelata tai jutella yhdessä sekä totuttautua kristilliseen elämään. Asuntolassa tehdään tärkeää työtä kasvavan sukupolven eteen.

Kuukauden kummituen (30 €) voi suorittaa kuukausittain tai puolivuosittain. Kummi saa Bangladeshista kuulumiskirjeen kahdesti vuodessa. Viidennen luokan käytyään lapsi muuttaa pois Uzirpurin asuntolasta ja kummius päättyy. Kristityistä koululaisista monet hakeutuvat jatkamaan Sapahariin. Nuorten kannatusmaksu (kummin valinnan mukaan 20–100 €) menee ELCB-kirkon opiskelurahastoon, josta tuetaan yläkoululaisia Sapaharin tyttöjen sekä poikien asuntoloissa ja vanhempia opiskelijoita stipendiohjelmassa. Nuorten hakemukset käsittelee kirkon kummikomitea. Useat opiskelevat kotoa käsin, jotkut kaukana kotoa, joten erilaiset opiskelu- ja elinkustannukset huomioidaan tuesta päätettäessä. Opintorahaa saa vuosittain noin 50 opiskelijaa.

YouTubessa on paljon mielenkiintoisia videoita FLOMkehy-kanavalla Niiden joukossa ”Mikä sinusta tulee isona?” -videossa näkyy Uzirpurin koululaisia. Kylväjän lähetit Saara ja Tomas Bengtsson, jotka työskentelevät sisarjärjestön LAMB:n sairaalassa, osallistuvat yhteistyösopimuksen mukaisesti Kylväjän edustajina ELCB-kirkon toimintaan, kehitysyhteistyöhankkeisiin ja toimivat kummityön vastaavina. Uusi lähetti Christina Harald opettaa englantia LAMB:ssä hoitotyötä opiskeleville ja toimii esimiehenä sairaalan kuntoutuskeskuksessa, jonka kirjoilla on yli 500 lasta. Myös Kylväjän ruokaturvahankkeessa työntekijöille annetaan vammaistyön koulusta. Kyläkouluihin ja kummilapsiksi otetaan myös liikuntaesteisiä lapsia. Vanhempien koulutus ja ohjaus on tärkeää, sillä on hyvin tavallista, että äitejä syyllistetään liikuntarajoitteisen lapsen synnyttämisestä.

Kiitos rukouksista! Kiitos, kun olette mahdollistamassa bangladeshilaisten elinolojen parantumista.

Uutiskirjeen kokosi
Aili Maria Manninen

Lisätietoja ja materiaalia Bangladeshin työstä löytyy ja päivittyy kotisivuille Kylväjän työ Bangladeshissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti