tiistai 24. maaliskuuta 2020

Bangladeshin koulutyön uutiskirje

Uusi kouluvuosi Bangladeshissa alkoi tammikuun alussa, jolloin lisärasituksena on kylmä sää (+5–20ᵒC). Ihanteellisin sääjakso on ennen kuuman kauden alkua. Jo huhti-toukokuussa on kuitenkin tukalaa (+32–42ᵒC), mutta silloin viileät yöt helpottavat vielä oloa. Kesäkuukausina lämpö vaihtelee +28–36ᵒC välillä niin päivisin kuin öisin ja sateiden myötä korkeaksi nouseva kosteusprosentti (80–100%) lisää sään rasittavuutta.

Suomalaisten seurakuntien kummituella ylläpidetyissä kyläkoulussa oli viime vuonna 298 oppilasta, joista useimmat ovat köyhien perheiden lapsia. Kaikki koululaiset saivat koululaukun. Moskiittoverkon sai 57 oppilasta. Englannin, matematiikan ja äidinkielen opintoihin jaettiin liki 800 vihkoa. Kilpailuissa tai opinnoissa hyvin edistyneet koululaiset saivat kannustuspalkintoina 300 lautasta tai mukia. Kummituella toimivan Uzirpurin asuntolan 52 lasta saa lisäopetusta ja kaikki heistä läpäisivät kokeensa. Loistavia oppimistuloksia saivat Uzirpurin ja Dhormopurin koulujen vitosluokkalaiset, joilla oli valtakunnalliset kokeet. Korkeimman mahdollisen tuloksen 5,0/A+ saavutti 7 oppilasta, heistä kaksi ELCB-kirkon jäseniä. Tuloksen A/A-, saa koetuloksen ylittäessä 3,5 pistettä ja sen saavutti 14 oppilasta. Kaikki kahden koulun 33 vitosluokkalaista läpäisi kokeet ja vain yksi oli poissa. Yksi kympin oppilaista on Uzirpurin koulun oppilas, hinduperheen esikoinen, Sadhon Choudhury. Näin hyvää tulosta hän ei olisi voinut saavuttaa, jollei kotona olisi tuettu opintoja. Hänen sisarensa Sonali on nyt viidennellä luokalla. Isä elättää kahden lapsen perhettä polkupyöräkärryn ajajana. Heillä on kahden huoneen savitalo. Äiti hoitaa kotieläiminä kolmea lehmää, viittä vuohta ja muutamaa kanaa. Perheen toimeentulo on hyvä.

Alempiluokkalaistenkin oppilaiden tulokset olivat hyviä, paitsi vasta koulunkäyntiin harjaantuvien esikoululaisten, joille maan tavan mukaan myös pidetään kokeet. Osa kysymyksistä on suullisia. suullisia. Bengalin, (koulukieli) kokeissa pyydetään kääntämään englanninkielisiä sanoja (kuten book, pen, egg) tai nimeämään kuvasta esimerkiksi kynä ja lintu. Kylväjän tukemien koulujen oppilaista suurin osa kuuluu etnisiin vähemmistöihin. Osa opettajista pystyy tukemaan oppilaita heidän omalla äidinkielellään. Deolian koulusta siirrytään nelosluokalle valtion kouluun. Siirtyvien oppilaiden perusosaaminen on keskinkertaista parempaa ja Kylväjän tukemilla kouluilla onkin hyvä maine.

Kylväjän kehitysyhteistyötä Bangladeshissa toteuttaa yhteistyöjärjestö BLM-F (Bangladesh Lutheran Mission – Finnish), jolla on 58 paikallista työntekijää. Valtaosa Bangladeshin väestöstä on päivätyöläisiä ja kun peltotyöaikojen ulkopuolella töitä on vain satunnaisesti, saatetaan perheessä syödä vain kerran päivässä. Deolian koulukomitean jäseniä, opettajat ja koululaiset poseeraavat koulun edessä keväällä 2019. Lapset pukivat päällensä vierailijoiden lahjoituksena saadun vaatekappaleen. Tähän väestöryhmään kuuluvat useimmat Kylväjän tukemien koulujen oppilaiden perheet, joista suurin osa hyötyy hankkeiden tarjoamista palveluista. Suomen ulkoministeriön rahoittamassa Ruokaturvaa kyläyhteisövoimalla -hankkeessa oli lähes 30 000 hyödynsaajaa. Köyhyys vähenee ja väestön elämänlaatu kohenee, kun he omaksuvat tietoa ravinnerikkaasta ruuasta, jota itse kasvattavat, ja näin tavoite ruokaturvan parantamiseksi toteutuu. Kotipuutarhan aloitti yli 800 perhettä. Vuohia sai 550 naista ja kyyhkysiä jaettiin 628. Sata taloutta sai vehnän ja perunan siemeniä. Koululaisille ja kotitalouksille annettiin yli 3300 hedelmäpuun tainta. Taitojen ja tulojen karttuessa köyhät perheet pystyvät suunnittelemaan talouttaan ja kohentamaan elämänlaatuaan, ja opintojen myötä perheiden lasten asema paranee.

Kyläyhteisöjen terveys- ja turvallisuushankkeen hyödynsaajia oli runsaat 3000. Heistä yli 2600 äitiä sai raskaudenseurantaa ja 380 liikkuvan laboratorion hoitoa. Naisten, lasten ja vammaisten turvallisuutta pyritään parantamaan ennaltaehkäisten hätätapauksia ja lieventäen seurauksia, kun kyläläiset saavat tehokasta apua tapaturma- ja hätätilanteissa sekä niiden jälkeen. Kylälääkärit pitivät kahdestatoista aiheesta ennaltaehkäisevää terveyskasvatusta, joihin osallistui lähes 6000 henkilöä. Ensiapukursseille osallistui 15 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa henkilöä ja 65 vapaaehtoisia. Kyläyhteisöjen terveys- ja turvallisuushanke on Kylväjän omarahoitteinen hanke.

Bangladeshin yleinen turvallisuustilanne on ollut aiempaa parempi ja yleislakkoja on ollut vähemmän, mutta rauhallisenakin aikana poliittinen tilanne on arvaamaton. Ääriuskonnollista liikehdintää esiintyy ja korruptio on lisääntynyt. Koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevista noin 8 miljoonasta 15–24-vuotiaasta (83% naisia ja 17% miehiä) yli 70% on kotoisin maaseudulta. Yliopistokoulutuksenkin saaneita nuoria on työttömänä suuri määrä. Bangladesh saavutti matalan tulotason maan statuksen vuonna 2015 ja pääsi pois vähiten kehittyneiden maiden listalta vuonna 2018. Keskiluokka kasvaa, mutta eriarvoisuus rikkaiden ja köyhien välillä on suuri. Joidenkin elintarvikkeiden hintoja oninkertaistivat osassa maata olleet, 40 vuoteen pahimpien tulvien tuhot.

Kylväjän Bangladeshin lähetit työskentelevät paikallisen sisarjärjestö LAMB:n (Lutheran Aid to Medicine in Bangladesh) työyhteydessä. Useista maista rahoituksensa saavan LAMB:n 1500 työntekijää palvelee Jumalaa auttaen köyhiä ja heikossa asemassa olevia, etupäässä naisia ja lapsia. LAMB tavoittaa kehitysyhteistyön ja sairaanhoitotyön kautta 5 miljoonaa ihmistä. Sairaanhoitoinstituutti kouluttaa sairaanhoitajia ja kätilöitä. “Antelias antaa ja rikastuu yhä, saituri kitsastelee ja köyhtyy. Joka toisia ruokkii, syö itse yllin kyllin, joka tarjoaa vettä, saa itse juoda.” Sananl. 11:24-25 Kylväjän lähetti Christina Harald opettaa heille englantia ja vastaa LAMB:n vammaisten lasten kuntoutuskeskuksesta. Saara Bengtsson toimii hallintotehtävissä ja Tomas Bengtsson huoltotehtävissä. Sen lisäksi he työskentelevät säännöllisesti kehitysyhteistyöorganisaatio BLM-F:n hallinnossa sitä kehittäen ja Kylväjän edustajina ELCB-kirkon piirissä sekä toimivat kummityön vastaavina.

Kiitos rukouksista! Kiitos kun mahdollistat kanssamme bangladeshilaisten elinolojen parantumista.

Uutiskirjeen kokosi Aili Maria Manninen

Voit lukea lisää Bangladeshin työstä Kylväjän kotisivuilla

Bangladeshin monet kasvot -kirja antaa lukijalle monipuolisen kuvan elämästä ja työn taustoista Bangladeshissa.

Voit katsoa mielenkiintoisia videoita Bangladeshista Kylväjän YouTubessa FLOMkehy-kanavalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti