maanantai 30. maaliskuuta 2020

Herra lähettää ja Herra kutsuu takaisin

Syitä siihen, miksi Herra käski takaisin Suomeen, ei kukaan tietenkään tiedä, mutta seuraavat asiat on helpommin ymmärrettävissä, kuten terveys, sillä Dakarin ilma on hyvin saastunutta. Tämä tuntui jo hengitysvaikeuksina, joten Jaska joutui jo lääkitsemään itseänsä. Ja nyt sitten Korona.

Sekä, vaikka lapsemme ja Jaskan äiti kävi vierailulla ja olimme joulun Suomessa, oli kova ikävä jatkuvasti läsnä. Erityisesti Jaska oli tästä tuskainen, koska kun lapsemme olivat pieniä, oli hän jatkuvasti matkoilla. Huoli lasten pärjäämisessä tässa kovassa maailmassa yhdistää meitä kaikkia vanhempia ja isovanhempia. Tämä olisi tietenkin pitänyt ymmärtää ennen matkalle lähtöä.

Vaula keskittyi työhönsä kirkon naisten keskuksessa ollen mukana kehittämässä sen toimintaa. Keskuksen ompelukoulussa on nyt oma myymälä, mistä saa ostaa opiskelijoiden tuotteita.

Koulun yhteydessä olevan pienen ravintolan tuotetta kehitetään jatkuvasti. Naisten keskuksen tiloissa järjestettiin kirkon sadonkorjuujuhla ja koulun oppilaat valmistivat sekä tarjoilivat juhlan yhteydessä tarjotun lounaan.

Jaskan hallinnollinen työ mahdollisti myös yhdessäolon piispan ja pappien kanssa. Ja heidän sekä erilaisten vahvojen spirituaalisten hyvien sekä vaarallisten kokemusten kautta Jumala ohjasi eteenpäin, aina välillä myös kyykyttäen oikein kunnolla. Afrikka on maailman uskonnollisin ja myös spirituaalisin maanosa. Samoja asioita

ei Suomessa olisi päässyt kokemaan. Jaska on saanut hyvin vahvan sisäisen vokaation. Herra ilmoitti hänelle jo työhön siunattaessa viime toukokuussa, että hänestä tulee pappi. Tämä on se tärkein syy paluusemme. Jaska on suorittanut perusopinnot ja odottaa nyt pääsyä suoraan teologian maisterin opintoihin, mitä edesauttaa aiemmat lehtori-maisteri-tohtoriopinnot.

Uskonnon merkitys Afrikassa ja erityisesti protestanttisissa maissa on erilainen. Afrikassa uskonnollisuus yhdistettynä perinteisiin näkyy kaikkialla: lähes kaikki käyvät kirkossa, uskonnollisuus tuodaan esille symbolein ja puheessa. On myös kunnioitettavaa kuulua kirkon työryhmiin ja olla vaikka kirkkokuorossa ja vieraat otetaan lämmöllä vastaan. Kolehdinkeruu on välillä jopa leikkimielistä kilpailua. Tosin voi aina miettiä, missä menee luterilaisen liturgian ja afrikkalaisen perinteisiin uskontoihin riippuvat rajat. Me kaikki tiedämme, minkälaista luterilaisuus on Suomessa. Jaska hymähteli aikoinaan kaikille kirkollisille ryhmille ja illanvietoille. Senegalin jälkeen, ja kaukana näkyvä pappeus edessään, hän on valmiina tulemaan mukaan seurakuntansa toimintaa.

Meitä harmittaa lyhyeksi jäänyt kautemme Senegalissa. Tiedämme, että Jumala opetti ja valmisti meitä kohti seuraavaa tapaa palvella Häntä.

Metsolan tilalla 28.3.2020

Vaula Ja Jaska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti