sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Kansalaisjärjestö- ja yhteisön kehittäminen Nepalissa

Kumppani
National Churches Fellowship of Nepal (NCFN)
Hankkeen kuvaus
National Churches Fellowship of Nepal (NCFN) on Nepalin vanhin kristillisten seurakuntien ja yhteisöjen kattojärjestö. Se perustettiin kristittyjen yhdyssiteeksi vuonna 1960, jolloin kristittyjä oli vielä hyvin vähän ja he elivät eri puolilla maata eristyksissä toisistaan. Järjestön toiminta on maanlaajuista ja toteutuu paikallisyhteisöjen ja seurakuntien kautta. NCFN:llä on useita paikallisseurakuntia vahvistavia työmuotoja, joista osaa Lähetysseura tukee. Tällä hetkellä NCFN:ään kuuluu noin 2000 seurakuntaa useista eri tunnustuskunnista. Näissä on jäseniä yhteensä noin 800 000.

NCFN:n työmuodot joita Suomen Lähetysseura tukee:
1. Perhetyö ja naisjohtajuuskoulutus
NCFN:n alaisuudessa toimii Leadership Training Department (LTD) eli johtajuuskoulutusosasto. Lähetysseuran tuen kohteena on kaksi LTD:n työmuotoa, perhetyö ja naisjohtajuuskoulutus. Perhetyössä aviopareja koulutetaan avioliittokurssien vetäjiksi. Koulutusta järjestetään eritasoisena. Paitsi kouluttajia peruskurssien vetäjiksi, koulutetaan myös ’Trainers of Trainers’ (TOT) eli kouluttajien kouluttajia sekä ’Master Trainers’, jotka kouluttavat edellä mainittuja ja toimivat heidän tukenaan. Avioparit ovat usein seurakuntien pastoripariskuntia tai muuten seurakuntiensa vastuunkantajia. Perhetyö on paikallisseurakunnissa otettu innostuneesti vastaan ja tarve sille on edelleen suuri. Naisjohtajuuskoulutus (Women Leadership Training, WLT) tarjoaa yhden kuukauden mittaisia kursseja seurakunnissa vapaaehtoisina toimiville naisille sekä myös jatkokoulutusta ja tukea peruskurssin käyneille. Merkittävä osa kurssilaisista on syrjä-seutujen seurakunnissa vapaaehtoistyötä tekeviä naisia. Nepalissa on vielä paljon seurakuntia, joissa ei ole yhtäkään palkattua työntekijää vaan koko toiminta on vapaaehtoisten varassa. Myös palkattujen työntekijöiden rinnalla vapaaehtoisilla on nepaliseurakunnissa paljon vastuuta. Peruskurssilla naiset opiskelevat mm. Raamattua, perhe- ja pyhäkoulutyön perusteita sekä johtajuustaitoa.

2. HIV/AIDS-työ
NCFN:n sosiaali/diakoniatyön osastona toimiva Grace Community Services (GCS) tekee työtä paikallisseurakuntien ja paikallisyhteisöjen kanssa. GCS tekee ennaltaehkäisevää valistustyötä järjestämällä tilaisuuksia, joissa jaetaan tietoa riskialttiista elämäntavoista, kuten suojaamattomasta seksistä, huumausaineiden vaaroista yms. Valistustyön pääkohderyhmänä ovat nuoret. Samalla annetaan asennekasvatusta, jotta HIV-positiivisia ja AIDS:iin sairastuneita kohdeltaisiin yhteisöjensä tasavertaisina jäseninä. GCS ohjaa riskiryhmiin kuuluvia testeihin ja antaa henkistä tukea ja käytännön ohjeita sairauden etenemistä vastaan. GCS auttaa HIV-tartunnan saaneita ja AIDS:iin sairastuneita löytämään uusia toimeentulolähteitä. Yhteisillä tapaamisilla annetaan vertaistukea HIV/AIDS:n kanssa eläville.Tietoa sairauden leviämisestä kerätään ja paikallisesti käytössä olevia resursseja mobilisoidaan. Ihmiskaupanvastainen valistustyö kuuluu myös GCS:n toimintaan.

YHTEISKUNNALLINEN VAIKUTTAMINEN

Christian Commitment to Building New Nepal (CCBNN) on NCFN:n yhteydessä toimiva järjestön kaltainen liike, joka tekee vaikuttamistyötä paikallisseurakunnissa ja niiden kautta. Se syntyi vuonna 2010 uudesta näystä ja kirkkojen halusta toimia yhteisen hyvän puolesta kansalaisyhteiskunnan rakentamiseksi. Innoittajaksi mainitaan mm. Sananlaskujen kirjasta 31:8-9: ”Avaa sinä suusi hiljaisten puolesta, hanki oikeutta syrjityille. Avaa suusi ja anna oikea tuomio, aja kurjan ja köyhän asiaa.”

Nepalin kristilliset kirkot ja yhteisöt pitivät pitkään ’Jumalan työnä’ vain evankeliumin julistamista. Vasta parin viimeisen vuosikymmenen aikana kristityt ovat heränneet huomaamaan, että myös sosiaalisen vastuun kantaminen ja heikoimmassa asemassa olevien puolesta puhuminen ja toimiminen voivat olla ’Jumalan työtä’. CCBNN:n yhtenä tavoitteena onkin saada tämä näky entistä lujemmin juurtumaan seurakuntiin.

CCBNN:n vuonna 2010 tekemän maanlaajuisen mielipidekyselyn mukaan Nepalin suurimmat ongelmat olivat työttömyys, kastijako ja sen tuoma syrjintä, korruptio, lukutaidottomuus sekä naisiin kohdistuva väkivalta. CCBNN alkoi järjestää valistus- ja vaikuttamistilaisuuksia näistä aihepiireistä yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa. Vuonna 2015 listaan lisättiin vammaisuus ja uskontojen välinen suvaitsemattomuus ja vuonna 2016 huoli edellisenä syksynä voimaan saatetun uuden perustuslain uskonnonvapautta rajoittavasta osiosta. Erityisesti seurakuntien, mutta myös muiden paikallisyhteisöjen vastuunkantajia, on koulutettu näistä aiheista. CCBNN on myös tuottanut kirjallista materiaalia valistus- ja vaikuttamistyönsä tueksi.

HANKKEEN TOIMINNOT RAPORTOINTIAIKANA

LTD Perhetyö ja naisjohtajuuskoulutus

Alkuvuoden 2016 aikana kaksipäiväisiä perhetyön peruskursseja pidettiin neljä, yksi syrjäisessä Koillis-Nepalissa, kaksi Kathmandun-laaksossa ja yksi joitakin kymmeniä kilometrejä Kathmandusta länteen. Kursseille osallistui yhteensä 120 pariskuntaa. Kaksi kuukauden mittaista naisjohtajuuskurssia pidettiin tammi-kesäkuussa Kathmandussa ja kaksi Itä-Nepalissa. Näille neljälle kurssille osallistui yhteensä 55 naista eri puolilta maata.

HIV/AIDS-työ – Grace Community Services

Työn toiminnan painopisteenä on ollut rohkaista ja varustaa paikallisia toimijoita ja saada heidän voimavaransa käyttöön. Näitä ruohonjuuritason toimijoita ovat mm. paikalliset kouluttajat, vertaistukihenkilöt, opettajat, seurakuntien pastorit ja GCS:n omat paikalliset työntekijät. Työtä tehdään yhteistyössä seurakuntien sekä NCFN:n alueellisten komiteoiden kanssa.

GCS järjesti tammi-kesäkuun 2016 aikana maan Keski-, Länsi- ja Keski-Länsi alueilla (Gorkhan, Palpan, Kavren, Dangin, Makwanpurin ja Nawalparasin lääneissä) useita valistustilaisuuksia, joiden tavoitteena oli tietoisuuden lisääminen HIV/AIDS:sta sekä riskialttiista elämäntavoista. Kahden ohjelmapäivän painopisteenä oli huumevalistus ja yhden seminaaripäivän aiheena lasten oikeudet.

Kevään 2015 maanjäristyksen pahoin runtelemilla alueilla Kavren, Sindhupalcokin ja Makwanpurin lääneissä on pidetty ihmiskaupan vastaisia tilaisuuksia. Asia on ajankohtainen, sillä monissa maanjäristyksen vaurioittamissa kylissä ihmiskauppiaat ovat yrittäneet houkutella lapsia ja nuoria mukaansa väärillä lupauksilla työ- tai koulutusmahdollisuuksista. Järistystuhojen jäljiltä entisestään köyhtyneet perheet ovat epätoivoisina tarttuneet tarjouksiin, joiden seuraukset voivat olla kohtalokkaat nuorten elämässä. Pahimmassa tapauksessa luvattu ’työpaikka’ voi osoittautua seksiorjuudeksi intialaisessa ilotalossa.

Vertaistukitoiminta HIV/AIDS-perheiden parissa on jatkunut säännöllisenä, samoin tuki kymmenen HIV-perheen lapsen peruskoulutason koulunkäyntiin Bardiyassa. Koulunkäyntituen lisäksi lapsille tarjotaan muutakin psykososiaalista apua. Paikalliset vapaaehtoiset, koulun rehtori sekä seurakunnan pastori muodostavat työryhmän, joka vastaa avun perille menemisestä. Iältään lapset ovat 4-13-vuotiaita.

Eteläisessä Chitwanin läänissä HIV/AIDS-perheille sekä entisille ihmiskaupan uhreille on järjestetty myös koulutusta ja tukea elinkeinotoiminnan aloittamiseen omavaraisuuden vahvistamiseksi.

Kaikkiaan GCS:n työ tavoitti ensimmäisellä puolivuosijaksolla noin 800 ihmistä; luvussa ovat mukana eri seminaareihin ja muihin tilaisuuksiin osallistuneet. Lisäksi psykososiaalisen tuen piiriin tuli 12 uutta HIV-perhettä, joissa on yhteensä 15 HIV-tartunnan saanutta lasta sekä 50 aikuista, joiden elämään HIV vaikuttaa joko oman tai läheisen tartunnan kautta.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen - Christian Commitment to Building New Nepal

CCBNN järjesti yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa kaksi kolmipäiväistä valistus- ja vaikuttamistyön koulutustapahtumaa, huhtikuussa Keski-Nepalin Kavressa ja heinäkuussa Kauko-Lännen Dhangadhissa. Molemmissa seminaareissa käsiteltiin useita CCBNN:n tunnistamia ongelma-aiheita: koulutuksen kysymyksiä, työttömyyttä, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja ihmiskauppaa, kastisyrjintää, korruptiota, uskontojen välistä suvaitsevaisuutta sekä uuden perustuslain esiin nostamia huolen aiheita, erityisesti uskonnonvapauteen liittyen. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä 162 henkeä 12 eri läänistä; osanottajista reilu neljäsosa oli naisia. Huhtikuussa pidettiin myös pääkaupunkiseudulla yksipäiväinen seminaari korruptiosta. Seminaariin osallistui 40 miestä ja 13 naista.

Alkuvuoden aikana tuotettiin ja painatettiin CCBNN:n työstä kertova esite ja valistus-materiaaleista naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käsittelevä kirjanen päivitettiin ja siitä otettiin uusi painos.

Yhdessä muiden kristillisten toimijoiden kanssa CCBNN jatkoi vaikuttamistyötä ja keskustelua viranomaisten kanssa valmisteilla olevasta uskonnon vaihtamisen kieltävästä rikoslain pykälästä. CCBNN:n oman kapasiteetin vahvistamiseksi osa henkilökunnasta osallistui tietojenkäsittely-taitoja ja taloushallinnon osaamista vahvistaviin 2-3 päivän täydennyskoulutuksiin.

HANKKEEN TULOKSET JA VAIKUTUKSET RAPORTOINTIAIKANA

Perhetyö ja naisjohtajuuskoulutus

Raj Kumar ja Sita olivat niiden 120 pariskunnan joukossa, jotka osallistuivat alkuvuoden aikana LTD:n perhetyön peruskursseille. Raj Kumar toimii yläkoulun rehtorina keskinepalilaisessa kaupungissa. Hän kuuluu paikallisen, yli 500-jäsenisen seurakunnan vanhimmistoon.

Raj Kumar ja Sita ovat olleet naimisissa muutamia vuosia ja heillä on 2-vuotias poika. Raj Kumarin lapsuuden perhe oli hyvin köyhä, mutta hän onnistui siitä huolimatta kouluttautumaan ja on noussut merkittävään asemaan omassa yhteisössään. Taustansa vuoksi hän tuntee suurta myötätuntoa vaikeissa elämäntilanteissa eläviä perheitä kohtaan ja toivoo pystyvänsä auttamaan. Juuri hänen aloitteestaan perhetyön seminaari päätettiin pitää heidän seura-kunnassaan. ”Haluaisin nähdä perhesuhteiden olevan ehyitä ja toimivia kaikissa perheissä”, Raj Kumar toteaa. Peruskurssin käytyään Sita ja Raj Kumar suunnittelevat osallistuvansa kouluttajakoulutukseen (TOT) ja alkavansa sen jälkeen kouluttaa muita pariskuntia. LTD:ssä toivotaan, että Sitasta ja Raj Kumarista tulisi uusi ’Master Trainer’ (= ”mestari-kouluttaja”) – pariskunta jakamaan työtaakkaa, jonka koulutusten suuri kysyntä on luonut. Sita ja Raj Kumar ovat oiva esimerkki siitä, miten perhetyö toteutuu paikallistasolla: itse peruskurssin innoittamina heillä on suuri into viedä työtä eteenpäin. Monien muiden tavoin he ovat nähneet paitsi perheiden haasteet ja ongelmat myös sen siunauksen, minkä kristillinen aviopari- ja perhetyö voi ihmissuhteisiin tuoda. Hyvinvoivat perheet ovat kantava voimavara sekä seurakunnissa että koko yhteisöissään.

Kesäkuussa päättyneen naisjohtajuuskoulutusryhmän valmistujaisista on mieleeni jäänyt erityisesti se, miten juhlassa puhuneet kurssilaiset kertoivat, että he ennen kurssia olivat olleet ujoja ja kykenemättömiä avaamaan suutaan ihmisjoukon keskellä. Kun kuunteli ja katseli näitä taitavia, innostuneen ja itsevarman oloisia naisia oli lähes mahdoton uskoa, että kuukautta aikaisemmin heistä ei olisi ollut puhumaan yleisön edessä. Nyt heille ei näyttänyt tuottavan pienintäkään vaikeutta puhua salilliselle juhlavieraita – joukossa useita koulutettuja pappeja. Miten paljon voi tapahtua yhdessä kuukaudessa ja millaisia aarteita näiden naisten kotiseurakunnat heissä saavatkaan Jumalan valtakunnan työtä jakamaan!

HIV/AIDS-työ

Dil Prasad Adhari on 55-vuotias mies, joka yli yhdeksän vuotta sitten sai tietää olevansa HIV-positiivinen. Monien muiden tavoin hän sai tartunnan ollessaan siirtotöissä Delhissä, Intiassa. Kotiin palatessaan hän oli toivonut saavansa tukea ja apua sukulaisiltaan ja ystäviltään, mutta myötätunnon sijasta hän kohtasikin vain tylyä eristämistä ja leimaamista. ”Öisin, kun katselin nukkuvien lasteni kasvoja, itkin ja mietin, vieläkö itse nousisin ylös vuoteeltani seuraavana aamuna. Vointini heikkeni päivä päivältä.Nyt ajattelen, että kuntoni oli niin huono vielä enemmän sosiaalisen paineen ja yhteisön ulkopuolelle sulkemisen kuin itse HI-viruksen vuoksi.” Dil Prasad koki olevansa yksin keskellä tiheään asuttua kotikyläänsä. GCS:n aloitettua toimintansa Dil Prasadin kotikylällä kyläläisten tiedot ja ymmärtämys HIV-tartunnasta on parantunut eikä torjuntaa ja syrjimistä enää tarvitse kohdata. Yhteisön tuki on nyt Dil Prasadin ja muiden HIV-positiivisten kyläläisten apuna.

Nykyään Dil Prasad toimii itse GCS:n alueellisena työntekijänä Bardiyan läänissä ja tekee arvokasta vaikuttamistyötä HIV-positiivisten hyväksi. Hän on pystynyt olemaan avuksi monelle kaltaiselleen, yhteisönsä eristämälle henkilölle. ”Meidän kylissämme ei enää hyljeksitä HIV-positiivisia. Se on GCS:n työn ansiota – kiitos siitä!”

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

CCBNN:n vaikuttamistyön painopiste on ollut seurakuntien ja kyläyhteisöjen ja niiden vastuuhenkilöiden kautta toimimisessa. Tätä pidetään edelleen keskeisen tärkeänä, kun halutaan muuttaa ihmisten asenteita ja vaikuttaa heidän käyttäytymiseensä.

Uuden perustuslain valmistelu ja voimaantulo syyskuussa 2015 on kuitenkin lisännyt vaikuttamistyötä myös valtakunnallisella poliittisen päätöksenteon tasolla. CCBNN on osallistunut aktiivisesti keskusteluun siitä, miten perustuslain takaama ’sekulaari valtio’ tulkitaan sekä pyrkinyt voimakkaasti vaikuttamaan lainsäätäjiin, jotta valmisteilla olevaa, uskonnon vaihtamisen kieltävää rikoslain pykälää ei saatettaisi voimaan. CCBNN yksin on vain pieni tekijä, mutta yhdessä muiden kristillisten toimijoiden kanssa sillä on oma osuutensa taistelussa uskonnonvapauden puolesta. Tällä hetkellä ehdotettu lain kohta on ’hyllytettynä’. Sitä ei kuitenkaan ole peruttu vaan asian käsittely on kesken.

Muita huomioita/viestit työn tukijoille Maaliskuun alussa CCBNN isännöi keskustelua uskonnon vaihtamisen kieltävästä rikoslain pykälästä, jota parlamentin lakivaliokunta on ehdottanut. Ehdotettu laki tekisi uskonnon vaihtamisesta rangaistavan rikoksen, josta maksimirangaistus olisi 5 vuotta vankeutta ja 50 000 rupiaa (n. 450€) sakkoa. CCBNN:n tavoitteena on ollut saavuttaa kristillisten toimijoiden kesken niin laaja, yhteinen rintama, että sillä olisi riittävän suuri vaikutustavalta painostaa parlamenttia hylkäämään lakiehdotus.

Yhteisiin neuvotteluihin ovat CCBNN:n ohella osallistuneet National Churches Fellowships of Nepal (NCFN), Nepal Christian Society (NCS) sekä Federation of National Christian Nepal (FNCN). Alkuvuodesta CCBNN kampanjoi myös sen puolesta, että mahdollisimmat monet vastaisivat lakivaliokunnan kansalaisille esittämään kyselyyn valmisteilla olevasta laista. Lakivaliokunta saikin luettavakseen yli 4000 vetoomusta uskonnonvapauden säilyttämisen puolesta. Lakia ei ole saatettu voimaan, mutta ei myöskään hylätty.

Uuden perustuslain voimaantulon jälkeen heikentynyt uskonnonvapaustilanne sekä hallituk-sen toimet kansalaisjärjestöjen toiminnan rajoittamiseksi aiheuttavat huolta kaikissa Lähetys-seuran kirkollisissa kumppanijärjestöissä. CCBNN pyrkii vaikuttamaan poliittisen päätöksen-teon tasolla, mutta on viime kuukausien ajan joutunut toimimaan ’matalalla profiililla’. LTD:ssä ollaan huolestuneita siitä, miten toimilupien uusiminen onnistuu vuotuisissa neuvotteluissa viranomaisten kanssa ja myös GCS:n työn selkeä, avoimen kristillinen luonne voi vaikeuttaa edessä olevia lupaneuvotteluja.

Erityisenä rukousaiheena onkin, että kaikkien kumppaniemme arvokas työ saisi häiriöittä jatkua eikä uskonnon vaihtamisesta tulisi uudelleen rangaistavaa rikosta yli kahdenkymmenen vapaamman vuoden jälkeen.

Lämmin kiitos kaikille teille, jotka ajatuksin, rukouksin ja taloudellisesti olette mukana työssä, jota kumppanimme Nepalissa tekevät – jotta hiljaisten puolesta puhuttaisiin ja syrjityt, kurjat ja köyhät saisivat oikeuden. Jotta Jumalan valtakunta voisi toteutua ilona, rauhana ja oikeudenmukaisuutena myös Nepalissa.

Raportoija Elina Lind, Nepalin kirkollisen työn koordinaattori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti