tiistai 11. joulukuuta 2018

Joulutervehdys Etiopiasta,

Joulukuussa Etiopiassa paistaa aurinko ja on lämmintä. Ajatukset lähestyvästä joulusta ovat varsin kaukaiset. Auringon laskiessa kello 18:00 jälkeen ajatukset karkaavat sitä vastoin jo hiljalleen lähestyvään jouluun. Voi melkein kuvitella olla lapsuuden tutuissa joulumaisemissa, kun ulkona on pimeätä. Varsinkin jos katsoo tähtitaivasta, joka on sanoinkuvaamattoman upea täällä itä – Afrikassa.

Olemme viettäneet jo useita jouluja täällä Etiopiassa, jonne tulimme vuonna 2008. Perheenä haluamme säilyttää monia samoja elementtejä joulusta kuin meillä olisi Suomessa. Joulukuusi tosin on muovinen ja kinkkua emme myöskään saa niin helposti, koska Etiopiassa ei syödä käytännössä ollenkaan sian lihaa. Mutta joululaulut soivat perheessämme usealla kielellä ja jouluevankeliumia luetaan kuten Suomessa.

Miten joulunviettomme eroaa sitten etiopialaisesta joulunvietosta? Merkittävin ero on siinä, että Etiopian joulua vietetään kaksi viikkoa myöhemmin johtuen heidän käyttämästään juliaanisesta kalenterista. Etiopialaisille joulu on perhejuhla, jolloin syödään hyvin heidän paikallista herkkuaan inzeraa ja kanawottia. Joissakin perheissä jaetaan myös pieniä lahjoja. Etiopian joulun aikaan me saatamme saada kutsun paikalliseen kotiin, jossa syömme yhdessä ja juomme lopuksi hyvät pannukahvit. Jos vierailemme kristityssä kodissa, niin tärkeätä on myös yhteinen rukous vierailun ja seurustelun yhteydessä.

Joulun aikaan koemme helposti haikeutta Suomeen sukulaisten luokse ja mieli myös kaipaa lunta ja pakkasta, jonka me yhdistämme jouluun. Toisaalta täällä olemme onnekkaita siinä mielessä, että voimme viettää joulua kahdesti yhden sijasta ja hyvällä onnella voimme saada kaksinkertaisen lahjamäärän! Joulun sanoma on kuitenkin sama niin Suomessa kuin täällä Etiopiassa. Meille on syntynyt Vapahtaja, Hän on Jeesus Kristus, syntiemme sovittaja.

Mika ja Tania sekä lapset Noah, Mateo, Naomi, Natanael ja Eden

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti