tiistai 11. joulukuuta 2018

Krismasi Njema, Yesu amezaliwa! Hyvää Joulua, Jeesus on syntynyt!

Tätä tervehdystä kuulee Keniassa joulunaikaan. Kenialaisten juhlapäivä on joulupäivä. Jouluaatto on ihan normaali työpäivä. Joulupäivänä kirkossamme on jumalanpalvelus, joskus aikaisin aamulla tai sitten normaaliin aikaan noin kymmeneltä. Käytän sanaa noin, sillä Keniassa tilaisuudet alkavat aina myöhässä, sitten kun ihmisiä on tullut sopiva määrä koolle. Kirkkomatka maaseudulla saattaa olla pitkä, ihmiset kävelevät polkuja pitkin kirkkoon. Jumalanpalvelukseen ihmiset laittavat aina hienoimmat vaatteensa päälle. Monilla lapsilla tämä tarkoittaa sitä toista vaatekertaa pakollisen koulupuvun lisäksi. Jumalanpalveluksessa kuorot laulavat lauluja ja musiikki on muutenkin suuressa osassa.

Jouluna saatetaan vierailla sukulaisten luona tai käydä lähimmässä kaupungissa. Eräänä joulupäivänä vein ystävän Kisumun lentokentälle. Sinne oli tulllut paljon perheitä yhdessä katsomaan lentokoneita. Isoissa kaupoissa lapset voivat käydä ottamassa kasvomaalauksen ja saavat väännellyn ilmapallon lahjaksi. Yllätyksekseni tänä vuonna Kisumun erään kauppakeskuksen käytäville oli ripusteltu joulukoristeita jo lokakuun lopulla. Vierailen tässä paikassa usein, sillä postilokeromme sijaitsee tämän keskuksen käytävällä.

Joulupäivänä ihmiset saattavat syödä vähän juhlavamman aterian, chapati-leipää, kanaa, riisiä tai ugalia. Ugali on maissijauhoista tehty tiivis puuro, jota syödään käsin. Ugali on kenialaisten jokapäiväinen ruoka. Limsa on juhlajuoma. Mandaasi-munkit ja makea maitotee ovat myös kenialaisten herkkua. Aina näihin herkkuihin ei kuitenkaan ole varaa sillä kenialaisista yli puolet elää köyhyysrajan alapuolella.

Tulin Keniaan syyskuussa 2007. Toimin täällä kummilapsihankkeen ja Matongon orpokodin yhdyshenkilönä. Keniassa vuoden lämpimin ajanjakso osuu juuri joulun aikoihin. Lämpötila täällä kotikaupungissani Kisumussa kohoaa yli +30 asteeseen.

Joulunvietto tapoja on monia ympäri maailman, mutta sanoma on sama; Jeesus lapsi syntyi maailmaan. Pääsiäistervehdys Keniassa on Yesu amufufuka! Jeesus on ylösnoussut! Uskomalla Jeesukseen meillä on iankaikkinen elämä hänessä.

”Usiku mtakatifu! Wengine walala, wakeshao ni Yosefu tu na Maria waliomlinda. Yesu mwana mzuri, Yesu mwana mzuri” (Jouluyö, juhlayö swahiliksi)

Levollista joulunaikaa sinulle ja läheisillesi! Kiitos kaikista esirukouksista ja tuesta työllemme.

Marja Ochieng
Lohjan seurakunnan nimikkolähetti, Kisumu, Kenia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti