maanantai 18. joulukuuta 2017

Jouluinen tervehdys kaikille ystäville ja työni tukijoille!

Terveiset tällä kertaa Tallinnasta, jossa minulla oli ilo osallistua Viron evankelis-luterilaisen kirkon Lähetyskeskuksen 20-vuotisjuhlaan. Syksy on sujahtanut vauhdilla ja monenlaista on ehtinyt tapahtua. Paljon on myös muuttunut. Kuten muistanette runsas vuosi sitten perheemme muuti Pietarista takaisin kotimaahan, ja vuosien tauon jälkeen alkoi taas totuttelu suomalaiseen elämäntapaan ja -rytmiin. Työ on jatkunut entiseen tapaan, nyt vain täältä kotoa käsin. Moni asia hoituu nykyään tietokoneella istuen, mutta mikään ei tietenkään korvaa aitoa kohtaamista ja ihmisten tapaamista kasvokkain. Siksi nykyään iso osa työtäni on matkustaminen molemmille työalueille, Viroon ja Venäjälle.

Seurakuntavierailuilla teitä tavatessamme olemme monesti korostaneet perheen merkitystä ja sitä, kuinka tärkeää on perheen yhteinen näky ja halu tehdä Jumalan valtakunnan työtä yhdessä. Tätä taustaa vasten oli suuri muutos, kun vaimoni Ammi viime kesänä siirtyi takaisin rakastamaansa opettajan työhön. Ratkaisu oli vaikea, eikä Ammille ollut helppoa jättää tehtäviään Lähetysseuran palveluksessa. Päätös tehtiin perheen etua ajatellen ja koimme, että juuri tässä elämäntilanteessa se on oikea. On hienoa, että työalueella ollessani voin olla huoletta, kun tiedän, että Ammi on kotona kasvavien nuortemme tukena. Luotamme Jumalan johdatukseen tässäkin asiassa.

Dikonin remontti valmistunut

Suomen Lähetysseura on tukenut talodellisesti Venäjän työalueella Viipurissa toimivan lasten turvakoti Dikonin toimintaa jo usean vuoden ajan. Dikonin toimitila sijaitsee parin kilometrin päässä Viipurin keskustasta kerrostalon alimman kerroksen huoneistossa. Dikonissa asuu tätä nykyä ympärivuorokautisesti yli 20 lasta.

Tilat ovat olleet ahtaat ja huonokuntoiset ja mm. saniteettitilat ovat olleet isolle asukasmäärälle puutteelliset. Kesällä 2016 Dikonissa ryhdyttiin tuumasta toimeen hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa ja Suomen Lähetysseuran rahoituksella ryhdyttiin mittaviin remontti- ja laajennustöihin. Kiitos vielä teille kaikille tukijoille, jotka olette olleet mukana kantamassa projektia eteenpäin rukouksin ja taloudellisin lahjoituksin.

Työt on siis vihdoin saatu päätökseen ja jo syyskuussa lapset saivat muuttaa omiin uusiin huoneisiinsa. Muutos on merkittävä. Lapsille on nyt yhteensä 9 makuuhuonetta. Aikaisemmin käytössä oli vain kaksi yhteishuonetta, toinen tytöille ja toinen pojille. Lapset ovat tyytyväisiä ja iloisia uusista tiloista. ”Kaikki saivat muuttaa haluamiinsa huoneisiin”, kertoo Viktoria. Teini-ikäisten huoneissa on paikkoja kahdelle. Nuorempien lasten huoneista löytyy kaksi kerrossänkyä jokaisessa huoneessa.

Avajaisia juhlimassa

Työelämässä arki ja säännölliset rutiinit saattavat usein tuntua tylsiltä, mutta Dikonissa ne luovat turvalliset puitteet turvakodin asukkaille. Aamulla isommat lapset lähtevät kouluun, koulun jälkeen tehdään läksyjä ja sitten on vielä säännölliset harrastukset. Välillä aterioidaan ja saadaan nauttia turvallisten aikuisten seurasta. Säännölliset päivittäiset rutiinit kannattelevat rikkinäisistä taustoista tulevien lasten elämää.

Sitä suuremmalla syyllä voimme nyt yhdessä kaikkien Dikonin tukijoiden ja ystävien kanssa iloita siitä, että lapsilla on nyt enemmän tilaa tehdä ja temmeltää. Ja kun on syytä iloita, on sitä myös hyvä yhdessä juhlia. Joulukuun 17. päivä vietettiin Dikonissa avajaisjuhlia. Lähetysseurasta juhliin osallistui itseni lisäksi ulkomaanosaston ja kirkollisen työn yksikön johtoa sekä SLS:n lähetystyöntekijä Andrey Heikkilä, joka projektipäällikkönä valvoi töiden edistymistä ja jonka ammattitaitoa on pitkälti kiittäminen hyvin sujuneesta urakasta. Oli hienoa, että Lähetysseura oli vahvasti edustettuna juhlissa. Suuri ilonaihe oli myös venäläisten viranomaisten osallistuminen juhlaan. Dikonin työn ja sen jatkumisen kannalta hyvät suhteet ennen kaikkea paikallisiin viranomaisiin ovat hyvin tärkeät. Hyvät ja luottamukselliset viranomaissuhteet edesauttoivat myös laajennustöiden sujumisessa. Viranomaiset arvostavat Dikonin tekemää uraa uurtavaa työtä, ja Dikoni on ollut paljon esillä myös Venäjän mediassa.

Juhlat olivat upeat. Virallisten puheiden lisäksi saimme nauttia lasten valmistamista esityksistä sekä nauttia maittavaa kakkua ja venäläisiä piirakoita. Oli myös mukavaa, että vieraille oli varattu riittävästi aikaa tutustua uusiin tiloihin ja keskustella ja tutustua keskenään.

Misjonikeskus 20 vuotta

Sunnuntaina 10.joulukuuta sain olla mukana Viron kirkon lähetyskeskuksen eli Misjonikeskuksen 20- vuotisjuhlissa. Juhlalounaalle ja kiitosjumalanpalvelukseen oli kutsuttu eri lähetysjärjestöjen ja muiden tukijoiden edustajia. Lähetyskeskuksen johtaja Leevi Reinaru, piispa Tiit Salumäe ja arkkipiispa emeritus Andres Põder kiittivät kaikkia tukijoita, mm. Suomen Lähetysseuraa ja suomalaisia lähetystyöntekijöitä pitkäaikaisesta tuesta.

Viron kirkon Lähetyskeskus on Suomen Lähetysseuran keskeinen yhteistyöorganisaatio. Se perustettiin vuonna 1997, ja se pyrkii vastaamaan suureen haasteeseen, kansalaisten vieraantumiseen kristinuskosta. Keskuksen työn pääalueet ovat julistustyö, koulutus ja Virossa olevien lähetystyöntekijöiden tukeminen. Myös Suomen Lähetysseuran työntekijät Virossa toimivat tiiviissä yhteydessä Lähetyskeskuksen kanssa. Lähetyskeskuksen tehtävänä on myös organisoida kirkon ulkolähetystä. Viime aikoina on pyritty kehittämään mediatyötä radion ja internetin kautta, jonka seurauksena mm. kirkko on saanut enemmän näkyvyyttä. Pieneen työntekijäjoukkoon nähden keskus saa paljon aikaan.

Keskuksen toimitilat ovat Tallinnassa. Lähetyskeskuksen työ etsii koko ajan uusia mahdollisuuksia tavoittaa ihmisiä. Pluslehden julkaisu, mediatyö, kirkkopäivät, lähetysjuhlat, lähetyskuoron toiminta, raamattuopetus, nuorten tapahtumat sekä lähetystyöntekijöiden tukeminen ovat keskeistä toimintaa.

Siunattua joulua

Tänäkin jouluna Jumala tahtoo sanoa sinulle: älä pelkää, sinun tähtesi synnyin maailmaan. Sinun lankeemuksesi ei estä minun rakkauttani. Minä tahdon sinulle hyvää. Minä en tullut tuomaan tuhoa ja tuomiota, vaan toivon ja tulevaisuuden.

Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa ja hyvää uutta vuotta teille kaikille!

Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti